Marcel Boekhoorn heeft geen belang meer in Telegraaf Media Groep, terwijl de familie van Puijenbroek zijn belang heeft vergroot.

Dat bleek woensdag uit een melding bij de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Investeerder Marcel Boekhoorn had eerder nog een kapitaalbelang en stemrecht in TMG van 5 procent, zo valt op te maken uit de archieven van de toezichthouder. Dit belang werd op 27 mei 2008 aangemeld. Destijds stond het aandeel boven de 21 euro, inmiddels op 3,85 euro.

De afgelopen jaren was de deelneming van Boekhoorn inzet van een juridische zaak. De zakenman en miljardair eiste miljoenen van investeerder Cyrte die volgens hem een verkoopgarantie had afgegeven op de stukken. Cyrte bestreed die verkoopoptie en de Hoge Raad wees eerder dit jaar de claim van Boekhoorn af.

Dinsdag bleek dat investeringsvehikel Bech, in handen van de familie Van Puijenbroek, zijn belang met iets meer dan 5 procent had vergroot tot 41 procent. Boekhoorn bevestigde tegen zakenblad Quote dat het om zijn stukken ging.

Bezuinigingen bij De Telegraaf

Op de redactie van dagblad De Telegraaf verdwijnen 36 van de 255 vaste arbeidsplaatsen, zo maakte moederbedrijf TMG afgelopen vrijdag bekend.

Net als veel andere mediabedrijven kampt TMG al geruime tijd met een sterk dalende omzet. Zo worden er steeds minder papieren kranten verkocht. Ook de opbrengsten uit advertenties staan flink onder druk.

Het bedrijf is bezig met een sanering om de kosten meer in lijn te brengen met de lagere opbrengsten. De ontslagronde bij De Telegraaf is daar onderdeel van. Door de redactie helemaal opnieuw in te richten denkt de krant evengoed ruimte vrij te spelen om nieuwe bronnen van inkomsten aan te boren.

Eerder werd al bekend dat katernen als De Financiële Telegraaf (DFT), Vrouw, Privé, Telesport en Autovisie meer ruimte krijgen voor initiatieven om buiten de krant om hun doelgroep te bereiken. Bijvoorbeeld via websites of mobiele apps, zei een woordvoerder.

,,De Telegraaf slaat de weg in naar vernieuwing'', aldus hoofdredacteur Paul Jansen. ,,Helaas zijn pijnlijke maatregelen daarbij noodzakelijk, niet alleen uit kostenoverwegingen maar ook om een kwaliteitsslag te maken.'' De papieren krant blijft volgens Jansen wel een ,,belangrijk platform'' waarin wordt geïnvesteerd.

Voor vier op de vijf journalisten van De Telegraaf geldt dat zij zullen moeten solliciteren op een functie binnen de nieuwe organisatie. Op welke deelredacties precies gesneden zal worden, kon een woordvoerder nog niet aangeven. Medewerkers die boventallig worden, vallen onder het sociaal plan van TMG.

Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl